FrostBit on TVT-koulutuksen laboratorio Lapin AMK:lla, joka toimii läheisessä yhteistyössä koulutuksen ja opiskelijoiden kanssa. Se on kehitys- ja innovaatioympäristö, harjoittelupaikka, ja oppimisympäristö niin labran työntekijöille kuin opiskelijoille. Labra ei ole yritys, vaan Lapin AMK:n digitaalisten ratkaisujen ympäristö.
FrostBit tarjoaa opiskelijoille esimerkiksi harjoitteluja ja mahdollisuutta projektityöskentelyyn. Meillä henkilökunta myös ohjaa ja auttaa opiskelijoita asiassa ku asiassa. Labrassa onkin töissä niin projektiasiantuntijoita kuin lehtoreita. Ota yhteyttä ja tuu rohkeesti tutustumaan!
”FrostBit on opiskelijoille ennen kaikkea se paikka, jossa saa touchia oikeaan työelämään IT-alalla.”
Tänne sivuille kerätään TVT-opiskelijoiden tuottamia projekteja.
Tieto- ja viestintätekniikan insinöörin erikoistumismahdollisuudet ovat todella monipuoliset:
ohjelmistokehitys- ja suunnittelu, kyberturvallisuus, pilvipalvelut ja IT-infrastruktuuri, sulautetut järjestelmät ja IoT, data-analytiikka, tietoliikenne ja verkot, pelikehitys ja monipuolinen projektinhallinta ja paljon muuta. Insinöörin työpaikkoja ei ole vain ohjelmistoyrityksissä, vaan kaikkialla muuallakin.
Mikä sua kiinnostaisi? Frontend, backend, vai haluaisitko hypistellä enemmän hardwarea?
Valmistumisen jälkeen muutamia esimerkkejä työnkuvista:
IT-alan työpaikkoja löytyy valtavasti niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta. Esimerkiksi suurten yritysten IT-osastot, julkishallinnot ja organisaatiot, yksityiset ohjelmisto- ja muut yritykset, startupit sekä hankkeet hakevat monenlaisia IT-alan rooleja. Teknologia kehittyy ja maailma digitalisoituu jatkuvasti, jonka mukana IT-ala kasvaa ja osaamisen tarve mukautuu kehitykseen.
Mitä insinöörin harjoittelu voisi pitää sisällään? Yrityksissä ja julkisella sektorilla työtehtäviin voi kuulua ratkaisujen konkreettista suunnittelua ja toteutusta, dokumentointia, testausta, konffausta ja kaikkea oikeaa käytännönläheistä. Hankkeisiin osallistumalla pääset yleensä suoraan asian ytimeen ja tekemään hankkeissa suunniteltuja teknologiaratkaisuja. Harkan luonne riippuu usein paljon siitä, missä haluaisit itse kehittyä.
Myös opinnäytetyöaiheen valitsemiseen vaikuttavat omat mielenkiinnon kohteesi. Usein opinnäytetyö tehdään harjoittelupaikkaan ja se johtaakin myös hyvin usein työllistymiseen. Harkkapaikan ja opariaiheen valitseminen on opiskelijan omalla vastuulla.
Ajankohtaisia harjoittelupaikkoja Rovaniemellä ilmoitetaan joskus Tech Cafessa, joten muistathan seurata kanavaa aktiivisesti. Priorisoi harjoittelun etsinnässä paikallisia yrityksiä ja julkisorganisaatioita – FrostBit ei kannata olla ensimmäinen ja varsinkaan ainoa hakupaikka.
Kesäpeliopinnot ovat Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteinen opintopaketti, joita on järjestetty jo useita vuosia. Kesän aikana opiskelija suorittaa 20 opintopistettä peliprojektin parissa ja saa aivan loistavan referenssin omasta osaamisestaan. Tämä kannattaa kokea – niin insinööriopiskelijan kuin muiden alojen opiskelijan! Tutustu opintoihin lisää alta ja fiilistele aikaisempia kaudenpäätös-striimejä.
Aloitettuasi opinnot, sinut lisätään Tech Cafe tiimiin Microsoft Teamsissa. Kanavilta saat tietoa TVT:n ajankohtaisista tapahtumista, opariseminaareista, harjoitteluista ja tech helppiä! Asenna Teams koneellesi ja/tai puhelimeen, sillä saat sitä kautta myös helpoiten yhteyttä opettajiin ja FrostBitin henkilökuntaan.
FrostBitin Instagramista (@frostbitlab) ja LinkedInistä saa nopeiten tietoa mielenkiintoisista tapahtumista ja projekteista, etenkin Lapin pelialaan ja kehitykseen liittyen. YouTubeen ladataan niin projekti-, esittely- kuin vaikkapa Game Jam videoita.
Rovaniemellä on järjestetty viime vuosina taas aktiivisesti Game Jameja ja pelialan kehitystä boostataan Lapissa monella tavalla. Pelikehityspöhinää järjestää erityisesti pelialan yhteisö IGDA, jolla on Rovaniemellä oma paikallinen hubi eli IGDARovaniemi.
Mitä ne siis ovat? Game Jamit ovat yleensä viikonlopun mittainen tapahtuma, jossa devaajat kokoontuvat yhteen ja tekevät pelin yksin tai tiimeissä. Pelit voivat olla PC-pelejä, konsolipelejä, lautapelejä – vain taivas on rajana. Jamit ovat mahtava tilaisuus opiskelijoille tulla opettelemaan ohjelmointia tai muuta pelinkehityksen vaiheita, ja pitämään hauskaa porukalla.
FrostBit järjestää IGDAn kanssa yleensä kerran vuodessa Frosted Game Jamit sekä Global Game Jamit. Frostedit ovat syksyisin (syys-marras) ja GGJ:t ovat tammi-helmikuussa. Tapahtumista ilmoitetaan FrostBitin nettisivuilla, someissa sekä Lapin pelinkehittäjien Discordissa.
Joskus voi olla hankala löytää oikeita yhteystietoja. Tämä lista voi ehkä auttaa!
(Lista päivitetty viimeksi: 03/2025)
FrostBit löytyy Lapin ammattikorkeakoulun Rovaniemen kampukselta kolmesta eri paikkaa!
Valtakunnallisia yhteishakuja järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi keväällä ja yksi syksyllä. Tutustu hakuohjeisiin Lapin ammattikorkeakoulun sivuilla ja hakuaikatauluihin opintopolussa. Yhteishaun lisäksi voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Lapin AMK:n omissa erillishauissa.